Posts

Showing posts from August, 2010

Nak Puasa ke Taknak???

Salam~

Selamat Berpuasa!
Hari ni hari 1st puasa, 11 ogos 2010..
Tadi pagi sahur ramai2 ngan member2 kedai, Alif masak la sardin,, ikan masin, ngan telur dadar, air lak teh o panas..cukup la wat sahur..

Ingat lagi puasa tahun lepas, ak time tu tgh cuti semester kat msu, so dtg la upsi ni lepak cni, 3 mggu gak la..
Pagi2 mmg alif dh bgn masak2 sumer..adik ak lak tido jerr..bangun, makan, tido balik..
Err..ak pun sbnarnyer lebih kurang jerr hahaha

Petang2 lak dalam kul 5 ke 6 baru la nk gerak g pasar depan KUO, xbyk sgt pilihan tp ok la..wat buka je pun..
Beli la nasi goreng ke..nasi ayam kerr..
Paling xpun nasi kerabu hehe..kt Shah Alam ssh woo nk jumpe nasik kerabu nih..sini? berlambak2..

Puasa tahun ni xtaw la macamana..maybe lain cket sbb ak dh kene stay kedai, so hari2 mungkin berbuka kat kedai jerr..nk jimat lagi,buka ngan ape yang ak masak dan jual-Nasi Kukus Ayam Berempah..hohoho
Tapi kalo hari2 aku bedal bende tuh buleh sakit jiwa gak la..
Maklum la..time puasa ni, bila berbuka …

Kenangan Bermain Mercun Di Hari Raya

Salam~

Hari ni tadi ak pergi la satu kedai runcit sekitar KHAR nih..
Ak hantar Alif pergi beli kuehtiaw sbb kuehtiaw dia jual dh abis
(Laku sial kuehtiaw dia jual kat kedai nih..mmg sedap arr)
Tgh2 dok tggu tu tetibe KEBABOOM!! Oh my god astagfirullahalazim..
Bunyi ape tuh? Rupe2nye bunyi mercun ade brader 3 orang maen kat padang..
Tkejut ak,igat orang tembak aku tadi..

Time tu pikiran ak pn mula la melayang~
Teringat dulu2 maen mercun time hari raya..
Malam raya tu ak ngan sumer sanak saudara mmg kompom kumpul gathering
kat rumah atok ak kat felda tuh..

Pas berbuka..masing2 dh excited..
Sumer mate pandang jerr plastik atas rak pinggan mangkuk tuh..hehe
Bende ape? Ape lagi..mercun laa
Pokde aku supply mercun..import jauh dari KL.
Malam tu mmg x lain x bukan PERANG!!!! ngan jiran sebelah..n satu kampung!! Muahahaha

Kebooom kabooom kebabooommm!!

Mmg seronok gilerr lahh..
Tp org sebelah sana xnk kalah..
Kitorang baling mercun mancis, diorang balas mercun bola..cilakak
Kitorang pun apelagi..baling mercun ke…

Wajarkah tidur pagi dan berjaga malam hari??

Salam~

Ak xtaw la ni cuma aku je ke ataw org lain pn ade gak wat mcm ak, bila matahari mula naik jer time tu jugak la
ak nk ber-goodnight.haha

Seriously, bila dok upsi ni, belah pagi dah mcm belah malam bagi ak,
Belah malam lak tukar jadi pagi.

Sebabnyer..kedai makan ni bukak belah malam, dari kul 6pm-12pm..
So ak start masak2 dari kul 3pm and habis kemas kedai dalam kul 1.30am besoknyer.

Tu habis kemas kedai, pastu ak mandi2, campur ber-online sebentar la sgt, campur lagi bermain Dota ngan adik aku, menjadikan waktu di jam laptopku berubah secepat mungkin ke angka 6 dan 7am..

Bila mata menjadi lebam, kepala otak xleh pikir dan badan separa kearah zombie kg pisang, akhirnye barulah tikar beralaskan toto tu menjadi teman. Damn

Ak tido kompom 5-6jam, so kalo kul 6 baru tido, kul 12tghari barula celik. Time tu bgn,mandi,makan..and kul 3ptg..start all overr again..

Zaman skrg ni ak rasa dh kurang la org yg tido seawal kul 10mlm dan bgn pagi2.
Skrg ni org lebih kepada stay lewat malam dan …

Cita-Cita tu Angan-Angan Mat Jeninkah??

Salam~

Dulu masa kecik2 dulu, ak penah pikir, nnti dh besar ak nk kerja ape ek??
Time sekolah rendah..sumer sibuk nk jadi cikgu..
Bila cikgu taye je,
"Awak nk jadi ape bila besar nnti?"
Budak2 ni plak jawab laa..
"Saya nk jadi cikgu!"
"Sy pun!"
"Sy nk jugakk!"
Tapi dalam ramai2 tu ntah berapa la sgt jejak kaki ke maktab.

Time tu silibus pelajaran ade tambah baru, iaitu subjek Sains..
Kire kerajaan time tu tgh nk mulakan pengajaran sains kt anak2 Malaysia ni la
Soo berlambak2 lah sibuk tukar cita2 kepada nk menjadi seorang.."Saintis"

Hekeleh..ko igat saintis hebat sgt kerr..pakai baju lab coat pastu pegang tabung uji igat best ker..
Tp time tu budak2 sumer berangan2 nk jadi saintis, nk reka macam2, nk kaji macam2..
Ak plak time tu, kalo org taye cita2 ak aper..ak jwb...saintis gakk.
Bukan sebab aku nk jadi..tp sbb ak malas nk layan org yg taye tuh..
Ak sengaja biar org lain pikir yg ak ni not so different with the other kids..

Di usia seawal tuh ak ras…

Satu tips untuk tidak gagal dalam interview

Salam~

Xtaw nk tulis ape, tibe2 teringat plak time ak kene soal time interview tuk apply degree pharmacy kat MSU arituh..
Ak kn time tu tgh wat foundation, so utk further degree kene la apply, pastu kene interview la ape la..sgguh birokrasi betol

So, ak pn pegi la..pakai smart2, kul 8 dh tercegat depan Bilik Kaunseling MSU tuh..
Ramai gak la yg skali ngan ak, Ivy, Shuren, Thanusha,..etc
Ak org ke 5 kot masuk..dia interview sorg2.

Smpi turn ak, ak pn masuk la,nk bg salam,tp org cine la plak..ak pn ckp "Hi" pastu dia suh duduk, ak pn dduk la.

Xbyk la yg kitorg ckpkan..yg ak igat mula2 dia taye ak, "Do u know who me?" Ak of coz la ckp xknal. Pastu dia explain la, "I'm the dean of pharmacy"
Ak "OOOOOO.." (dalam ati, aku kesah ape ko dean ke chief ke ko datok ke ko president ke)

Pastu dia ckp "Tell me about ur family" Ak pn bantai la sumer aku leh ckp..
Pastu dia ckp "Why u want to get into pharmacy"
Ak dh taw dh soklan ni kom…

Sony Ericcson W700i Vs Blackberry

Salam..

Nk citer la sikit pasal handphone ak pakai sekarang..
Ak pakai hp SE W700i..
Ak beli dh lama..igat lagi tarikh ak beli hp nih.
23 Julai 2006
Ak beli sempena birthday ak taun tuh (bday ak 22 julai)
Well sbb xde sape2 nk belikan ak hadiah. so ak pn beli lah sendiri utk diri sendiri..huhu sedey tol

Agak lama gak lah ak survey pasal hp nih time tuh..
Buleh ckp sumer brand hp ak taw,sumer speks hp ak taw..
Dari kamera bape megapixel sampai la memory card ade ke x ak tawu \.
Kire sumer pasal hp ak tawu la..
Yela..time tue duit xde..so kene bajet betol2,xnk la kecewa kalo salah beli..


So,akhirnye inilah dia..Sony Ericsson W700i AKU..hehe
Kamera 2.0 time tu kire paling tggi arr..dulu 1.3 jerr
Pastu dia leh maen music guna Walkman application,kire hp+kamera+walkman
kire jakun gak la ader sume tuh..bangga? buleh la..hehe
Mahal tu weh ak beli..rm1100 siap tambah mem card 2G..xnk kalah beb..

Ak dh pakai dekat 4taun dh..sejak 2006 smpi la 2010..
Rasanya hayat dia pn dh xlame dah..
Mmber2 s…

Starting A New Life

Salam~

Habis sudah foundation studies ak kat MSU Shah Alam..
Foundation 3 semester, approximately 1 year duration and is equally
to 3 years studies diploma.
So utk aku further degree Pharmacy, ak kene lulus foundation and get 3.0 above
and,yg x bestnyerr degree plak will take me 4 years to complete.

Umur ak dh 22 taun 2010,
Take 4 years, 26 tahun baru abis blaja..
Kontrak keje 3 taun, 29 baru habis..
And hopefully ak dapat la keje mane2 lepas tuh..

Bila pikir2, lewat sgt ker ak nk buat sume bende nih?
Umur dh lanjut sgt ker?
Ke ak just keje je ape2 skrg and deal with it just like that?
Or should i improve my life using the oportunity that i have?
Ntah la..for now, ak just tggu result final semester foundation tu kuar jer.

Skrg, ak lepak UPSI Tanjung Malim, tmpt adik ak blaja.
Ak keje sambilan kat cini, keje kdai makan jerr
Ari2 aku masak nasi kukus ayam berempah..jual rm4 satu.
Tp untung bkn ak pnyer la..ak makan gaji jerr sehari dapat la rm12..
Ok la..makan free tmpt tggl free..ape lagi nak??

Ayah ak d…