• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Satu tips untuk tidak gagal dalam interview

Posted by Mr Aidil on Saturday, August 07, 2010 No comments

Salam~

Xtaw nk tulis ape, tibe2 teringat plak time ak kene soal time interview tuk apply degree pharmacy kat MSU arituh..
Ak kn time tu tgh wat foundation, so utk further degree kene la apply, pastu kene interview la ape la..sgguh birokrasi betol

So, ak pn pegi la..pakai smart2, kul 8 dh tercegat depan Bilik Kaunseling MSU tuh..
Ramai gak la yg skali ngan ak, Ivy, Shuren, Thanusha,..etc
Ak org ke 5 kot masuk..dia interview sorg2.

Smpi turn ak, ak pn masuk la,nk bg salam,tp org cine la plak..ak pn ckp "Hi" pastu dia suh duduk, ak pn dduk la.

Xbyk la yg kitorg ckpkan..yg ak igat mula2 dia taye ak, "Do u know who me?" Ak of coz la ckp xknal. Pastu dia explain la, "I'm the dean of pharmacy"
Ak "OOOOOO.." (dalam ati, aku kesah ape ko dean ke chief ke ko datok ke ko president ke)

Pastu dia ckp "Tell me about ur family" Ak pn bantai la sumer aku leh ckp..
Pastu dia ckp "Why u want to get into pharmacy"
Ak dh taw dh soklan ni kompom kuar..soalan standard arr tuu
Ak pn citer la..Uncle ak yg suh masuk..bla3..pakai duit company uncle aku la..bla3

Pastu dia leh ckp, "So its not U who are interested in this,but its ur uncle, I dont know, but i think U dont like to become a pharmacist"

Ak terdiam


Dalam ati:
Oi celaka..aku interested ke aku suke ke ak xsuke ke ko kesah aper..
Ak masuk degree ni ak bayar kot..ko gak yg kayerr.
Ko igat kat dunia ni sumer org dapat kerje ape yg diorg nak kerr??
Ko igat makcik cleaner tu mmg dari kecik cita2 dia nk jd cleaner tandas ker?
Bodo pnye org la..


Pastu dia bleh tambah lagi.."Actually,what is ur ambition??"
Kira dia nk tawu la..kalo ak xikot pakcik aku ni,ak buat aper..
Ak ckp la.."I dont have any, i just gone with the flow"
Lepas ak ckp cmtu Mamat tu buat muke plak..perghh

Aku mmg jenis camni, xde cita2 pon, ak xde nye nk ckp "cita2 saya nk jadi ahli angkasawan yg pertama!!" pastu xjadi.
Ak lebih kpd tgk option yg ade baru amik. Salah ke ak jwb cmtu?

Seriously, time interview tu ak jd diri sendiri, xde bermuka2, xde la nk poyo2..ckp suke padahal xsuke, ckp minat padahal xminat..
Rasanya being honest xleh pakai dalam interview..so mane2 source yg ckp
"Just be yourself" is a big bullshit..

Overall, the interview was a big failure..


P/s: Benci org yg suke taye tp xde otak

0 comments:

linkwithin

Related Posts 

with Thumbnails
 
  • NetworkedBlogs

  • Blogger Community

    Ourbloggerlists

    BlogMalaysia.com

    Blogged.my
    Personal blogs
  • My Blog List

  • Blog Archive

    Gengblogger