10 Software You Must Have

Salam~

Entry kali ni aku nak share serba sikit pasal software yang mesti korang ade dan guna. Jangan install je tp x reti guna. Berdasarkan kajian dan pengalaman aku, ramai orang dah ade laptop sendiri tapi x ramai orang tahu macamana nk guna laptop diorang dengan semaksimum mungkin. Aku agak geram gak la ngan orang yang beli laptop dengan spesifikasi super power tapi bila tengok dalam, ntah ape2 jer..huhuhu

So, walaupun entry kali ni korang leh la cakap "Ek eleh..ni sume orang dah tahu.." tapi,seriously,believe it or not, masih ramai yang xde software2 ni dalam laptop or pc diorang. So, meh check sama ada korang ade ke x software2 ni.

Sebelum tu, semua software ni leh di download kat Filehippo, aku just explain je mana yang the-best among the best..
DAAAN...aku adalah pengguna setia Window XP.hehe So,maybe ade software yang x compatible ngan pengguna OS lain.


1.BROWSER









Recommended: Mozilla Firefox & Google Chrome

Beli je laptop,sah2 browser Internet Explorer, tp memang aku leh jamin la, sekerat je orang pakai IE. So baik korang tukar kepada browser lain seperti Mozilla Firefox ataupun Google Chrome. Aku prefer Mozilla sebab dah lama pakai Mozilla. Google Chrome pulak orang kate best,laju,tp ak x brape suke. Depend on how u use internet la.


2.FILE TRANSFER










Recommended: Flashget OR Orbit Downloader

Dah ade internet mesti korang nak download sana sini, so normally bila nak download, korang akan save kat dekstop and kadang2 leh putus download. Tension kan? So,wajib ade salah satu dari file transfer nih..
Flashget
-untuk Mozilla user,make sure korang bubuh addon flashgot kat Mozilla korang baru leh guna.
Orbit Downloader-untuk semua,agak best la..aku guna yang ini sekarang
Internet Download Manager-ramai cakap yang ni file transfer yang terbaik,tapi aku xpernah guna. Nak try? Sila kan..


3.ANTI MALWARE










Recommended: AVG OR Kaspersky

Laptop kena virus? Asyik kene format jer? Tu la..korang xnk letak antivirus, paling koman pun letak la AVAST,AVG,ANTIVIR(orang panggil payung) ker..tapi kalau korang mampu,beli la Kaspersky..baru je rm25 setahun (aku beli hehe)
Lebih baik berjaga2..kalau nak compare rm25 tu kira murah la..banding upah format rm80+data peribadi hilang.. So,fikir2kan la~~
Jangan sesekali install 2 atau 3 antivirus dalam satu laptop. Membazir jer..satu dah cukup. Dan jangan lupa install anti spybot guna Spybot Search & Destroy.


4.AUDIO AND VIDEO










Recommended: GOM Player, VLC, MPC

Suka tengok movies? Dengar lagu2..kalo suka,so korang mesti ada software2 nih..
GOM Player Media Player Classic (MPC) VLC Media Player REAL Alternative Winamp FLV Player K-LITE CODEC

Yeap..memang banyakk sangat. Tapi antara banyak2 nih, aku cuma guna GOM Player dengan Media player Classic jer. GOM best sebab dia boleh automatic buat playist dengan file yang sama nama,satu lagi dia best sebab korang leh fast-forward 10 saat dengan tekan arrow kanan laptop. Media Player Classic lak best sebab dia boleh play semua file..dan yang paling best sebab antara banyak2 player ni, MPC la yang paling kuat selepas VLC.


5.MESSAGING AND CHAT










Recommended: Yahoo! Messenger (YM) & Skype

Ni sape xde memang pelik la.. Sape xtaw YM? Skype? huhu So sape xtaw,ni adelah software utk korang ber-chatting ngan insan lain di alam maya.hehe
Aku guna YM untuk chatting,dan Skype untuk telefon dan Video conference.


6.PHOTO AND IMAGE










Recommended: Picasa & FastStone Image Viewer

Software yang ni optional la..sebab kalau gambar ni,guna Windows Picture and Fax Viewer dan Microsoft Office Picture Manager pun dah cukup. Tapi bagi aku yang suka baca manga dan edit gambar,aku guna la dua software tu. FastStone Image Viewer untuk baca manga dan Picasa untuk edit..tapi xslalu guna pun. Tu xmasuk Adobe Photoshop dan Firework..tp tu canggih sangat. Biasa2 sudah.


7.COMPRESSION AND BACKUP









Recommended: 7-Zip, WinRAR, Recuva


Sah kompom wajib sunat harus lah korang ade bende nih diinstall dalam laptop. Xpayah nk argue dan cakap lagi. Memang kene ade. End


8.SYSTEM TUNING









Recommended: CCleaner & Defraggler

Kepada semua manusia yang mempunyai laptop dan computer..tolonglah install dua bende nih. Walaupun software ni just untuk Tuning korang punya laptop,tapi memang sangat sangat sangat berguna.

CCleaner akan clean se-clean-clean-nyer laptop korang. Antara sedar xsedar,semakin lama korang guna laptop,makin banyak file2 corrupted,junk2,dan ntah ape tah yang xguna akan bersarang dalam tu..so software ni akan cleankan bende2 tuh.

Xcaya? instal dan run..aku jamin kompom lebih 2G junk dalam laptop korang. Ini bagus untuk space hardisk dan kelajuan komputer..


9.OFFICE








Recommended: Adobe Reader

Erm...ni optional gak..sape2 yang nak buat assignment mesti ade problem bila search kat Google and kuar la file type pdf tapi xleh baca..pdf tu leh baca guna Adobe Reader jer..so sape yang perlukan adobe reader,install la k.


10.DEKSTOP








Recommended: Object Dock & Google Dekstop

Last skali,just bende yang nak bagi menarik kat dekstop korang jer. Gunalah ObjectDock..memang akan nampak futuristik-stik la nanti dekstop tuh.
Yang Google Dekstop tu, best kalau korang nk search ape file2 dalam laptop korang. Just tekan Ctrl 2 kali,dan search.

So itulah antara 10 Software You Must Have.. Banyak lagi software yang best2 tapi ini antara yang wajib korang install dan guna la. So, sape2 yang rasa xde software nih..dowload segera kat website ni CLICK HERE





P/S: Baru sedar banyak software penting untuk laptop,dan banyak jugak widget penting untuk blog..cuma kena pandai pilih dan guna jer

Comments

Anonymous said…
Com - Naked Celebs. [url=http://reggaecrib.com/?p=161741]reggaecrib[/url]
Anonymous said…
Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd
like to send you an email. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

Also visit my blog post: rarotonga villas

Popular posts from this blog

5 benda korang jangan buat kalau datang Saba Restaurant

Awek Cun & Comel: Patut Tegur atau Tidak?

Demam..macamana nak elak dan dapat.