Posts

Showing posts from October, 2010

Bye Bye From Skycatcherz

Image
Salam~

Penat~
Baru habis kemas kedai..bukan kemas sebab nak open, tapi sebab nak tutup kedai.
Setelah lebih kurang 9 bulan lebih beroperasi,akhirnya kedai makan tempat aku kerja ni nak tutup dah.
Aku kerja sini pun xlama sangat. Start bulan 7 hari tu. So dah dekat 3 bulan?? Sekejap jer.

So,sebabkan kedai ni dah nak tutup, ahad nih aku dah kena balik kampung dah. Kampung kat Kluang Johor, tapi aku x balik sana, aku balik dengkil,putrajaya sana. Famili aku semua dah duduk sana selepas ayah aku pindah tempat kerja dari Ayer Hitam ke Putrajaya.

Dah lama gak la aku tak balik. Last pun time raya. Kalau kedai ni bukak sampai hujung tahun depan, raya tahun depan gak la aku baru nak jejak kat rumah aku. Aku bukan jenis yang suka tetiap bulan balik rumah. Kekadang setahun sekali baru balik.

Tapi sekarang dah berubah kot. Aku nak stay dengkil sampai dapat tawaran sambung belajar baru aku sambung. Duduk sana maknanya kena la cari kerja baru. Ingat nak apply KFC lak,cambest jer.

Aku rasa pasni xdapat la a…

Skycatcherz Theory Of Energy

Image
Salam~

Dua tiga hari ni badan asyik penat jer. Tak tahu kenapa. Bukan kerja ape pun, rasa-rasanya penat sebab tak kerja kot.huhu Ade ke penat sebab x buat kerja?

Kalo tanya cikgu fizik memang kene ceramah la. Dia keluarkan teori [Energy=Work/Time] pulak kang. Tenaga adalah jumlah kerja yang dilakukan bahagi dengan masa kerja itu dijalankan.
Kalau buat kerja banyak tapi makan masa pun banyak,maknanya sikit tenaga diguna.
Kalau buat kerja banyak tapi makan masa singkat,maknanya banyak guna tenaga.
Betul ker??

Bila di fikir balik teori ni ade betulnye jugak. Teringat lecture dulu bagi kerja bertimbun,tapi dia bagi masa seminggu nak siapkan.
So, [Kerja banyak+Masa banyak=Tenaga sikit]. Ok la~
Tapi..rasanya memang trend bebudak zaman sekarang nih, kerja bertimbun2 buat dek jer. Esok nak hantar baru la gelabah nak buat.
Jadi la [Kerja banyak+Masa sikit=Tenaga banyak] 0_0 huhu
Ish3..sapela yang suka sangat buat kerja last minit tuh :p

Tapi sekarang nih teori tu macam xbuleh pakai la. Aku xbu…

Kerja atas minat atau terpaksa??

Image
Entry kali ni xde kaitan dengan jawatan kerja kosong, peluang kerja kerajaan atau swasta, mahupun tips-tips mencari kerja yang dah ada berlambak kat Google tuh.. Tapi aku nak story sikit pasal "kerja" dari sudut pandangan aku.

Sekarang ni, selalu jer kita nampak iklan-iklan kat internet ni pasal peluang kerja dan sebagainya. Bagi korang kerja ni ape? Hanya kerja untuk dapat duit sahaja ke atau untuk kepuasan diri? Sejauh mana korang yang telah bekerja ni gembira dengan kerja korang? Bangga ke korang dengan apa yang korang buat sekarang?
Adakah korang rasa yang kerja itu mampu menampung hidup korang untuk jangka masa yang panjang?

Ayat macam nak promote MLM, tapi aku x main benda-benda tu. Aku rasa, masyarakat Malaysia ni macam dah di tanamkan dalam fikiran diorang yang semua orang mesti kerja. Kerja yang aku maksudkan ialah kerja tetap, tiap bulan ada gaji, hidup senang, makan pakai semua lengkap, anak bini semua terjaga.

Contoh paling senang, kerja dengan kerajaan. Mungkin…

My Top 5 All Time Favorite Manga

Image
Salam~

Dulu..
Tiap-tiap hari,ada je manga baru kuar kat internet. Dan tiap2 hari jugak aku sibuk download semua manga dan baca. Boleh kata,stock manga aku dah cecah dekat 30G, tapi sebab low space dan banyak manga dah habis baca,aku terpaksa delete..huhuu



Sekarang, Cuma ada beberapa je manga yang aku simpan dan dan baca sebab ni adalah antara manga yang best. So, ini adalah My Top 10 Favorites Manga yang aku rasa wajib semua orang tahu. Sebab ape aku tulis? Sebab aku xboleh terima hakikat bahawa ada orang yang tak tahu ape itu Naruto ataupun One Piece!! Aaand yeapp aku jumpa orang tuh! Damn!!
1.One Piece












One Piece follows the adventures ofMonkey D. Luffy, a 17-year-old boy who gained incredible abilities by eating a magical fruit, and his ragtag crew of heroic pirates, named theStraw Hats. Luffy's greatest ambition is to obtain the world's ultimate treasure, One Piece, and thereby become the next Pirate King. –wikipedia-
Salah satu manga faveret aku dari aku start dunia manga sa…

Awek Cun & Comel: Patut Tegur atau Tidak?

Image
~kisah awek cun & comel~

















Cerita ni adalah cerita benar semasa aku meronda-ronda KL on da way balik dari Lowyat nak ke stesen komuter.. Aku rasa bukan aku sorang je pernah mengalami peristiwa macam nie. Mungkin lain orang lain pun ada, cuma cerita diorang mungkin lain dari aku. Korang pulak macamana? Pernah ke ade pengalaman terserempak awek cun tapi x berani tegur?
Erm..korang rasa aku kena tegur ke x perempuan tuh? Sampai sekarang aku teringat lagi dia. :(

Gambar hanya hiasan semata-mata. Uncle Google yang bagi ^_^ Lawa kan? kan? kan?

The Best Manga Download Software

Image
Salam~
Just a short entry today.. I would like to share this amazing super software with you all.
For those who really love to read manga, or comic just like me, I suggest you this software.
It is called Domdomsoft Manga Downloader!

As you all manga lover already know, Our biggest source of manga which is OneManga had already closed, it become so hard for people around the world to keep reading manga. So, I think by sharing this software it will help you a little.

Some of manga reader love to read online while others like to download and keep the manga. So, if you want to download,this software is the best!!


Download Domdomsoft Manga Downloader HERE





DiviniaRO2: The Gate Of The World

Image
Salam~ Hari ni entry mengarut sikit, pasal online game aku baru main, DiviniaRO2. Game ni bukan la macam game MMORPG Ragnarok yang biasa tu, dia lain sikit sebab dia 3D dan dunia RO dalam DiviniaRO2 ni besar dan lawa-lawa tempat dia. Kalau xtaw nak buat ape, jalan2 pun dah cukup best. So,ni info sikit pasal game nih. Nak tahu lebih lanjut boleh buka wikipedia. ^_^
Nak main?? Register dulu (MUST)
kemudian Download kat sini: DiviniaRO2 Download
Game RO2 ni ade banyak server, untuk orang Malaysia ni, guna la server DiviniaRO2. Aku main server ni jumpa la jugak beberapa orang cakap melayu,tapi rupanya orang Indonesia..orang Malaysia xjumpa lagi huhuhu..tapi speaking omputih pun grand aper hehe. RO2 ni sepatutnya ada 3 puak, Norman, Ellr dan Dimago, tapi sebab server Divinia ni baru lagi,diorang xde puak2 nih..tapi kalau ada kan best. Setakat ni siapa2 yang main,automatic jadi puak Norman @ Manusia biasa.

.::NORMAN::. The Norman race has a human appearance and is the race that was played in RO1…

SHORT+SWEET MALAYSIA 2010 (SHORT+SWEET MUSICAL)

Image
Today, I went to watch some musical theatre presented by Short+Sweet Malaysia 2010 at Kuala Lumpur Performing Art (KLPAC) . They started performing since week one from 29 September until 2 October and tonight was their last performane. I actually dont know anything about this event and this is the first time i went to KLPAC. To tell the truth, i was on the trip because at the last minutes, some of my friends from UPSI Tanjung Malim could not make it, so i became his representative. Thanks to Zack (he had to go to Muar for some bussiness there :p)

Here are some info about the theatre:




SHORT+SWEET MALAYSIA 2010 (SHORT+SWEET MUSICAL) Presenter : The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac) & SHORT+SWEET Malaysia Artistic Director : Joe Hasham OAM Executive Producer : Dato' Faridah Merican (also Festival Director) Duration of Show : 8:30pm – 10:30pm (2 hours)










Tonight there were 4 short musical theatre:
1. A Grave Matter directed by Megat Sharizal 2. Ghosts directed by Hot Buns 3. Cup…

Random Post: Demam Blogging

Image
Salam~~

Aku pening kepala sekarang nih..
Kepala berat jer.. Mata macam nak terbeliak..
Nasib baik x batuk ngan selesema..kalo keluar simptom tu,sah nak demam betol..
Rasanya aku cuma penat jee..

Yela..dalam dua hari ni..otak asyik pikir pasal blog jerr
Mata asyik menghadap laptop jerr..
Keluar untuk makan jer..pastu sambung balik..

Blogging..
Sampai sekarang rasa macam xkan habis aku nk study semuanya.
Macam2 benda aku xtahu..

Tu x campur kene brainwash dan dengar lecture free dari sifu blog MrDaha lagi~~
Aiyayayaa~~

Penat kowt dengar..
Pasal nuffnang la..
Google adsense la..
Traffic source?
Blogwalking?
Contest pulak???

Huuhh..xpe..Newbie lagi..orang kate Noob la..
Xpe..buleh belajar lagi..cuma sekarang aku nak tido~
Dah lewat malam dah ni..

Bye..Gudnite

P/S: Esok bangun pagi dah nk pegi blogwalking lagi..tu pesan sifu,huhu