• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

My Top 5 All Time Favorite Manga

Posted by Aidil on Saturday, October 09, 2010 No comments

Salam~

Dulu..
Tiap-tiap hari,ada je manga baru kuar kat internet. Dan tiap2 hari jugak aku sibuk download semua manga dan baca. Boleh kata,stock manga aku dah cecah dekat 30G, tapi sebab low space dan banyak manga dah habis baca,aku terpaksa delete..huhuu




Sekarang, Cuma ada beberapa je manga yang aku simpan dan dan baca sebab ni adalah antara manga yang best.
So, ini adalah My Top 10 Favorites Manga yang aku rasa wajib semua orang tahu. Sebab ape aku tulis? Sebab aku xboleh terima hakikat bahawa ada orang yang tak tahu ape itu Naruto ataupun One Piece!! Aaand yeapp aku jumpa orang tuh! Damn!!

1.One Piece













One Piece follows the adventures of Monkey D. Luffy, a 17-year-old boy who gained incredible abilities by eating a magical fruit, and his ragtag crew of heroic pirates, named the Straw Hats. Luffy's greatest ambition is to obtain the world's ultimate treasure, One Piece, and thereby become the next Pirate King. –wikipedia-

Salah satu manga faveret aku dari aku start dunia manga sampai la sekarang. Cerita One Piece ni start tahun 1997 samapi la sekarang. Dah dekat 13 tahun Eiichiro Oda lukis manga ni. Sampai sekarang, pengembaraan Luffy baru je habis pusing separuh dunia..dia tengah nak masuk New World, so adakah lagi separuh bermakna lagi 13 tahun nak habis?? Hehehe xkesah la yang penting best

2.Naruto








Naruto is an ongoing Japanese manga series written and illustrated by Masashi Kishimoto. The plot tells the story of Naruto Uzumaki, an adolescent ninja who constantly searches for recognition and aspires to become a Hokage, the ninja in his village that is acknowledged as the leader and the strongest of all. –wikipedia-

Manga yang mesti semua orang tahu. Best-of-the-best manga la kiranya.. Cerita Naruto ni start tahun 1997,time tu aku darjah 3 lagi,xtaw langsung pasal manga nih. Bila dah besar ni baru tahu,catch up balik la ape lagi. Sekarang cerita ni dah tengah klimaks,semua rahsia terbongkar..kisah silam di ceritakan balik..Ninja World War dah dekat..adakah cerita ni dah nk abis?? Tidakkk!! Baru cecah 500+ chapter..One Piece dah dekat 600 dah..huhu

3.Bleach












Bleach is a Japanese manga series written and illustrated by Tite Kubo. Bleach follows the adventures of Ichigo Kurosaki after he obtains the powers of a Soul Reaper - a death personification similar to the Grim Reaper – from Rukia Kuchiki. His newfound powers force him to take on the duties of defending humans from evil spirits and guiding departed souls to the afterlife.–wikipedia-

Cerita pasal shinigami dan hollows..pedang2 samurai macam Rurouni Kenshin tapi agak lain sebab ade kuasa2 terpendam, Bankai, Hollow transformation etc. So, buleh kate best gak la..
Setakat ni baru cecah chapter 400+, tapi agak xberapa best jugak sebab cerita ni kadang naik kadang turun dia punya excited nak bacanya. Kadang2 merapu2 je. Tapi sekarang tengah best. Ichigo tengah tunjuk kuasa terbaru dia. Real Getsuga..hohoho spoiler2 :P

4.Katekyo Hitman Reborn!








 Reborn!, known in Japan as Katekyō Hitman Reborn! is Japanese manga written and illustrated by Akira Amano. The plot revolves around the life of a young boy named Tsunayoshi Sawada, who finds out that he is the next in line to become the boss of the most powerful Mafia organization, the Vongola Family. As such, the Vongola's most powerful hitman, a gun-toting infant named Reborn, is sent to tutor "Tsuna" on how to become a respectable boss.–wikipedia-

Aku time start baca manga ni, ingat cerita biasa-biasa jer.. Dari chapter 1 sampai la chapter berapa tah, cerita dia happy2 jer..pasal Tsuna pegi sekolah,balik sekolah, problem sikit2, kelakar2 la jugak..tapi seriously memang tiba2 je cerita ni bertukar sampai really blow my mind away la bila plot cerita makin serius, bila ntah macamana cerita ni boleh bertukar jadi cerita fighting2 dengan kuasa2 terpendam dan memang ter-sangat-best-giler bila baca. True
Story.

5.Fairy Tail 











Fairy Tail is a Japanese manga series by Hiro Mashima. It has been serialized in Weekly Shōnen Magazinesince August 23, 2006 where it is still on-going. The individual chapters are being collected and published in tankōbon volumes by Kodansha, with 20 released as of March 2010. An anime produced by A-1 Pictures and Satelight was released in Japan on October 12, 2009. The series follows the adventures of the celestial wizard Lucy Heartfilia after she joins the Fairy Tail guild and teams up with Natsu Dragneel, who is searching for the dragon Igneel.

Last skali, Fairy Tail.. Sebab ape aku suka baca cerita ni? Sebab ia adalah cerita daripada pelukis manga yang aku pernah minat dulu RAVE
Cerita ni agak best la dan betul2 buatkan aku terasa nak berada dalam dunia Fairy Tail, dimana setiap orang ade kuasa magik, ade Guild, boleh lepak2..kalo bosan pergi kat Guild,ambil Quest,dapat duit..kira enjoy la.. Really simple life..compared to the Reality.

So, itulah antara Manga yang aku paling suka..dan aku rasa korang patut kenal dan tahu pasal manga nih. Walaupun korang x pernah baca manga,tapi at least kena tahu 5 Best Manga ni. Xbanyak kan?? Hehehe
P/S: Rasanya yang x baca manga tu baca ape ek??

0 comments:

linkwithin

Related Posts 

with Thumbnails
 
  • NetworkedBlogs

  • Blogger Community

    Ourbloggerlists

    BlogMalaysia.com

    Blogged.my
    Personal blogs
  • My Blog List

  • Blog Archive

    Gengblogger