Skycatcherz Tales 2: Beza semasa kecil dengan semasa dewasa

Salam~


Malam ni aku nak continue story aku.. Baru yang kedua. Long way to go until 100. Papepun tulis tetap tulis. Satu hari dua kali post ok kot..so 50 hari siap la semua.. dalam sebulan lebih macam tue.. (Gilo lama).
Malas pun ada..dah2 jgn byk alasan lagi. Go on.


Note kedua ialah Beza semasa kecil dengan semasa dewasa. Hmm...kenapa ek aku tulis note nih?? Pikir pnye pikir..haa..time aku duduk lepak tggu orang datang beli beger dulu kat KL, selalu sangat budak2 datang lepak sekali kedai aku tu. Alaa..budak2 area situ gak..jiran2 tetangga ngan rumah sewa aku jer.. Aku balik kerja kul 6, pastu tros bukak stall. Time tu budak2 ni dah sibuk main sana, main sini. Best je tgk diorang.


Tu yang datang topik ni.. Apa beza time kecik ngan time dah besar nih?? Orang pendek akal akan cakap time kecik, kecik..time besar,besar..huhu Tapi aku rasa mmg baaaanyaak beza. Terlalu banyak. Bila aku dok ushar budak2 ni..best jer diorang. Aku kat sini tungkus lumus kerja..cari duit..nk survive hidup kat KL..diorang? Semua disediakan..xpayah nk risau apa2 pun pasal survival. Apa yang diorang fikir cuma enjoy enjoy dan enjoy. Aaaand yeap..fikir belajar belajar exam. Tu kalau yang rajin belajar dan top student ar..


Apa lagi?? Time kecik diorang kalau buat salah xpe. Walau salah besar aeroplane pon orang boleh maafkan. Alasannye..xpe..diorang kecik lagi..xtaw pape.. Pecahkan kaca kat rumah..xpe.. Pukul anak orang (bgaduh)..xpe.. Curi mainan kawan..xpe.. (Err..bukan aku ea..contoh jerr contoh hehe). Paling koman kena marah sikit jer pastu ok dah.


Tapi macamana dengan time kita dah besar nih??? Salah kecik jer..tapi kecoh bukan main. Sampai nk heboh satu kampung lagi. Kenapa macam tu ek?? Apa semua grown up da tak buat salah?? Ape semua yang orang dewasa ni buat betol2 belaka?? x jugakk..


Pastu..kalau budak2..hari2 best sebab hari2 kita belajar benda baru..dengar benda baru semuanya baru. Kita rajin baca buku2 cerita sebab banyak cerita best yang kita boleh baca.. Kita main macam2 permainan..semua best sebab semua baru bagi kita.


Tapi dah besar nih? kat tv tayang cerita kartun Sang Kancil dengan Buaya..Ala....dah taw dah..
Nampak buku Perlumbaan Kura-kura dan Arnab..Alaa..ni pon dah taw daa..
Orang ajak main tali getah..xnk dah..bosan dah main tue..(ada ke org ajak? cth je la).
Bila dah besar  ni..banyak benda kita dah tahu..betul x?
Tapi kita je xsedar sebenarnya banyak lagi benda kita tak tahu...cuma antara nk dengan xnk je belajar..


Hmm..lagi..time budak2 pemikiran diorang tulus ikhlas suci murni jerr.. Kalau nak berkawan, diorang kawan dengan ikhlas. Kalau suka..mmg tunjuk dia suka.. kalau sedih mmg tunjuk sedih.. kalau xpuas hati..memang tunjuk muka kelat jerr. 


Tapi bila dah besar ni?? Depan cakap suka..belakang kutuk maki hamun. Depan tunjuk sedih padahal dalam hati gembira bukan main. Kenapa? Bila dah besar ni..kita belajar untuk menipu, berbohong dsb. Hidup kita penuh dengan kepura-puraan. Orang kata "pakai topeng" la.. Bila buat sesuatu..hati ni mengharapkan balasan. Mana ikhlas?? Bila berkawan..orang kata ada udang disebalik batu..kerana ada sebab lain..buat "kabel" la ape la.. adehh..salah siapa? ntah la..secara tidak sedar bende2 ni berlaku disekeliling kita..


Bila difikir2..bagus ker jadi dewasa ni?? ke lagi bagus jadi budak2? Kadang2 terasa nk kembali ke zaman kanak2. Hidup happy sahaja. Bila besar ni..happy tu..ada..tapi x selalu. Happy hari2 tapi happy yang betul2 happy jarang sekali. Berapa kali dalam sehari ni kita gelak? Ok..satu dua..tapi berapa kali gelak yang memang betul2 gelak..tersangat kelakar ataupun gembira?? sampai puas hati gelak? fikir2 kn la.




p/s: 
Beger biasa rm2.20. 
Beger special taruk telur rm2.80. 
Sekali budak2 ni datang mintak beger special tapi bawak rm2.20. DAN SEBIJIK TELUR. (dari rumah)
(dengan muka comel diorang berkata..)




"Abang..bole la ea???" 


Aku xtaw nk buat apa (T_T) isk3

Comments

Popular posts from this blog

5 benda korang jangan buat kalau datang Saba Restaurant

Awek Cun & Comel: Patut Tegur atau Tidak?

Demam..macamana nak elak dan dapat.